Od myšlenky k jednacímu stolu

Služba pro všechny, ne jen pro hrstku vyvolených. Tak by se dal nazvat projekt lékařské pohotovostní služby na území města Otrokovic.

Služba pro všechny, ne jen pro hrstku vyvolených. Tak by se dal nazvat projekt lékařské pohotovostní služby na území města Otrokovic. Jak sám titulek napovídá, posouváme se do dalšího kola, které může přinést detailní obrysy vzniku této služby.

V současnosti tuto službu standardně provozují krajské nemocnice. Ale ty jsou pro řadu obyvatel okolních měst vzdálené. Proto v rámci stanic zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje vznikly lékařské pohotovostní služby (dále jen LPS). Jejich provoz je hrazen z prostředků kraje. Nacházejí se například v Uherském Brodě, Valašských Kloboukách, Rožnově pod Radhoštěm a Bystřici pod Hostýnem.

V Otrokovicích se nabízejí v podstatě dvě lokality – městská poliklinika a budova Senioru C. Obě místa mají své klady i zápory. Velkou výhodou umístění v budově Senioru C by byla možnost poskytovat zdravotní služby klientům tohoto, ale i přilehlých zařízení pro seniory. Dle statistik zde „sanitky s lékařem“ zasahují více jak 90 krát za rok. Městská poliklinika je zase většinou chápána jako centrum poskytování lékařských služeb v Otrokovicích.

Dalším důležitým aspektem je provozní doba. Nabízí se řada modelů, které lze převzít z již fungujících LPS. Ve všední dny je standardem provoz od 17 hodin do 20 hodin (popřípadě do 22hodin). O víkendech pak od 8 hodin do 20 hodin. Vše je však otázkou financí, které by na danou službu byly alokovány.

ANO finance … Velkým problémem je financování pohotovostních služeb. V současné době leží především na bedrech krajů, případně jednotlivých měst. Menší část tvoří platba za výkony od pojišťoven (podle mých informací cca. 400,- Kč.) a regulační poplatky pacientů (90,- Kč.). Ostatní provozní náklady by město muselo platit ze svých peněz. Důležitým prvkem, jež ovlivňuje nákladovost provozu je tzv. průchodnost ordinací. To znamená počet lidí, kteří služby využijí za jednu hodinu. Je třeba se dostat alespoň na 0,75 pacienta na hodinu.   

Co říci závěrem? Lékařská pohotovostní služba je dnes chápána jako nechtěné dítě, je zatížena předsudky o jejím zneužívání nebo její zbytečnosti. Podle mého osobního názoru by měla být lékařská pohotovostní služba v civilizovaných zemích dostupným standardem, nikoliv něčím výjimečným. V rozpočtu města se také jistě najdou finanční prostředky, které by našim obyvatelům tuto službu zpřístupnily.

16. 2. 2017