Ušetříme na veřejném osvětlení více jak 1 000 000 Kč za rok!

Veřejné osvětlení nás provází na každém kroku a my ho vnímáme jako samozřejmost. Stejně jako slunce vychází každé ráno tak se i po setmění automaticky spouští veřejné osvětlení a dokud nedojde k poruše a nás nezastihne tma, málokoho napadne přemýšlet co nám to vlastně svítí na cestu.

Pro mě jako obyvatele Baťova jsou nejromantičtější lampy v některých jeho ulicích, které visí na drátech nad silnicí. Ten pohled, zvlášť když s nimi pohupuje vítr, vrací člověka do dob kdy byl Baťov nová čtvrť. Ale romantika a bezpečnost díky veřejnému osvětlení je věc jedna, ale kdo z nás přemýšlel nad tím kolik to světlo ročně stojí občany města?

V Otrokovicích najdete v rámci veřejného osvětlení těměř 2000 svítidel a takové množství světla něco stojí. Provozní náklady na osvětlení města dosahují přibližně 2 milionů korun za rok, což je částka kde i úspora několik procent je významná. Proto jsme v tomto volebním období začali s projektem přechodu ze sodíkových výbojek na LED technologii. Díky tomu se budeme schopni po dokončení přechodů všech světel v horizontu tří let ( až dožijí všechny pořízené sodíkové výbojky ) dostat k úspoře 50%, to je při nákladech na osvětlení 1 milion korun za rok. Životnost takového svítidla je deklarována výrobcem na 15let. To je oproti životnosti současných světel 3-4roky velký rozdíl a i toto se projeví pozitivně na nákladech na údržbu.

Aktuálně tato technologie svítí na sídlišti Trávníky a v blízké době bude dokončena výměna v lokalitě Štěrkoviště. Teď už jen vymyslet co by se mohlo ve městě zlepšit za ušetřené peníze. Máte nějaké nápady? Pokud ANO, budeme rádi když se o ně s námi podělíte a my se pokusíme udělat maximum, abychom je zrealizovali.

8. 3. 2017